Media

Rowena har fått nok og melder seg ut av FrP: - Jeg har følt meg stigmatisert.

Etter ti år som FrP-politiker forlater Rowena von Ohle Partiet. 

Det er av hensyn til meg selv og mine myke verdier, forklarer hun.


Hun meldte seg inn i Frp i 2011 og ble leder for daværende Spydeberg Frp. Hun satt som kommunestyrerepresentant i Spydeberg i perioden 2015 til 2019 og ble deretter valgt inn i kommunestyret i Indre Østfold kommune. Hun er også fast medlem av livsløpsutvalget. Men nå er tiden som Frp-politiker over. Dette har hun vurdert grundig de to siste årene.


Uavhengig representant.


– Jeg fortsetter som uavhengig representant resten av perioden. Deretter er det slutt. Da er tiden som politiker over, slår hun fast.


– Kommer du til å melde deg inn i et annet parti?

– Nei, svarer hun bestemt.


Respekt for meg selv.


Rowena von Ohle sto i julen i fjor fram i Smaalenenes Avis og fortalte om sine psykiske problemer. Politisk har hun alltid vært opptatt av dette temaet – i tillegg til barn, unge, mobbing, utenforskap samt et rausere og mer inkluderende samfunn.


Rowena von Ohle har alltid vært opptatt av myke verdier. Bompenger, skatter og avgifter er viktige saker, men barn- og unges oppvekstvilkår, barnevern, eldreomsorg og psykisk helse opptar henne enda mer. Derfor har det til tider vært vanskelig å takle andres holdninger til partiet.


– Jeg har følt meg stigmatisert som Frp-politiker. Har blitt kalt brun og umenneskelig. Det har vært sårende. Mange ganger har jeg ikke våget å si at jeg er Frp-politiker. Det er mange gode mennesker i partiet, men det er også mange med hardere holdninger enn meg. Dessuten er jeg drittlei gubbeveldet i politikken. Jeg føler at jeg er en brikke i et spill. Når det ikke lenger er bruk for brikken, blir den kastet. Nå vil jeg ikke lenger være med i dette spillet. Jeg er rett og slett for ærlig, sier hun.


Foredragsholder


Rowena von Ohle sier hun ikke skal motarbeide partiet på noen måte. Men hun må være oppriktig mot seg selv. Kanskje er hun ikke en politiker? Kanskje mer et medmenneske? Uansett er hun fortsatt en folkevalgt.

I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse skal hun holde foredrag. Fortelle åpent og ærlig om egne problemer. Være en form for en rollemodell. Det mener hun ikke er forenlig med rollen som Frp-politiker.

– Samtidig har jeg lært veldig mye i mine ti år i politikken og møtt mange gode mennesker, understreker hun.

Rowena von Ohle har tenkt frem og tilbake i to år. Nå har hun bestemt seg for å melde seg ut av FrP.

Rowena von Ohle (52) lukker nå dørene til FrP. Resten av kommunestyreperioden sitter hun som uavhengig representant.

Deler av et portrett i Smaalenene avis 11.10.21

Skrevet av Birgit Skogstad. Bilder Tatt av Birgit Skogstad

Rowena von Ohle (52) har alltid ment at det er feigt å ta livet sitt. Men plutselig var hun der selv. Mest av alt fordi hun ønsket seg fred.

Da hun var ti år gammel, mistet hun faren i en bilulykke. Moren ble også skadet og hadde dermed ikke ressurser til å være en omsorgsperson for Rowena og søsteren. Søsteren ble narkoman, men er nå nykter.


– Min oppvekst var preget av at jeg måtte oppdra meg selv, forteller Rowena von Ohle.

Som 17-åring gikk hun ut i arbeidslivet uten skolegang. Så traff hun sin nåværende mann, og de fikk to barn sammen. Datteren har levd med mobbing hele livet. Det førte til både selvskading og selvmordsforsøk. Nå går hun til behandling for sine problemer.


– I tillegg forsøkte min søster å ta sitt liv samtidig som min mor ringte meg uavbrutt og fortalte at hun bare ønsket å dø. Jeg tenkte hele tiden at selvmord er feigt. Men plutselig en dag var jeg der selv. For hele livet har jeg vært en omsorgsperson for andre. Jeg har ikke hatt nok tid til å ta vare på meg selv, forteller hun.

Som voksen omskolerte Rowena seg til regnskapsfører og jobber nå i Ski. I staren av 2019 kom stadig tankene.


– Hva om jeg kjører av veien? Jeg ønsket nok egentlig ikke å dø. Men å få fred. Snakk om å møte seg selv i døren. Jeg som alltid hadde ment at selvmord er så egoistisk, sier hun.

Da selvmordstankene ikke forsvant, men stadig kom oftere, forsto hun at hun måtte søke hjelp. Iren Tingulstad ved Helhetsgården i Hobøl ble redningen.

– Det viktigste jeg lærte av henne er at ordet egoisme skal byttes ut med egenomsorg. Ta vare på seg selv, forteller Rowena.


Med diagnosen dyp depresjon og utbrenthet måtte hun gå noen runder med seg selv før hun innså at hun måtte gå på medisiner. Det virket skremmende. Hva med alle bivirkningene? I kjølvannet av dette fikk hun diagnosen ADHD. Mye falt da på plass. Den indre uroen, støyen i hodet, aggresjonen og den følelsesmessige berg- og dalbanen ble med ett mer forståelig. Medisinen Ritalin har hjulpet mye. Hun føler seg bedre nå.

Rowena von Ohle vil dele denne historien med andre. Fortelle at alle kan møte veggen. Gå på en smell. Behøve hjelp. Og ikke minst våge å være åpne om det. For bak et perfekt ytre, kan det skjule seg mange problemer. Disse synes ikke siden du verken går på krykker eller har et gipset ben.


Hun er krystallklar på at voksnes måte å omtale andre på, både muntlig og via sosiale medier, er mye av årsaken til all mobbingen blant barn og unge.

– De voksne er barns forbilder. Under koronapandemien har folk hatt mer tid til å sitte på nettet. Jeg liker ikke måten de omtaler andre på. Tenk på hvilke signaler det gir til de yngre, advarer hun.


Nå har hun opprettet sitt eget firma, Inspirena. Gjennom det holder hun foredrag på blant annet skoler om mobbing, mental helse og hvordan det er å være pårørende.


Ifølge Folkehelseinstituttet begår mellom 500 og 600 personser selvmord hvert år i Norge. To av tre er menn. Antallet selvmord per 100.000 innbyggere har gått noe ned siden 1990.

Gjennomsnittsalderen for selvmord er 47 år, det vil si at halvparten er eldre og halvparten yngre enn 47 år.

Egenomsorg: Rowena von Ohle har lært å ta mer vare på seg selv. Å sitte i sofakroken på kjøkkenet med en iteressant bok, er en av hennes måter å slappe av på.

Foran Tv-en: Rowena von Ohle innrømmer at hun er glad i å se på TV. Gjerne med et strikketøy. -Men jeg er ikke flink til å strikke, smiler hun.

Deler av et portrett i Smaalenene avis 02.01.21

Skrevet av Birgit Skogstad. Bilder Tatt av Birgit Skogstad

The Human Aspect


Desember 2019, var jeg på et intervju hos The Human Aspect.


Dette er min historie, som er å finne i livserfaringsbiblioteket til denne flotte organisasjone's nettside.


I grew up with a sister who suffered from addition, and later in life my daughter ended up trying to commit suicide. After focusing on everyone around me I forgot myself and eventually I crashed.


Learn how crashing down became my turning point, and how this completely changed my perspectives. See how I started taking care of myself and how I started to rebuild my view of the dark side of life. This is my story.


Se hele filmen: